Waarom de methode van Marie Kondo ideaal is voor mijn ADHD

Waarom de methode van Marie Kondo ideaal is voor mijn ADHD

mei 23, 2019 0 Door admin

CBD Olie kan helpen bij ADHD. Lees hoe op MHBioShop.com


Huile de CBD peut aider avec TDAH. Visite HuileCBD.be


Ik ben bezig met verhuizen van Baltimore naar Washington, DC, waardoor ik de kans heb gekregen iets te doen waar ik altijd tegen heb gevreesd: ga door mijn spullen. Sinds ik uit het huis van mijn ouders ben verhuisd, heb ik non-stop dingen opgebouwd: kleding, platen, boeken, partituren, opnameapparatuur, kantoorbenodigdheden. Met één uitzondering heb ik dit spul elk jaar van mijn leven sinds 2013 verplaatst, en hoe groter de ruimte waar ik naartoe ga, hoe meer dingen ik vind mezelf ophoopt – of “verzamelt”, zoals mijn therapeut het noemt. “Collecting” is veelvoorkomend gedrag bij mensen, zoals ik, die ADHD hebben.

Het verzamelen bereikt niet het niveau van hamsteren, maar het kan nog steeds een probleem vormen, vooral wanneer men naar de kleinste appartementsgrootte verhuist: de studio. Mijn spullen begonnen me te overweldigen. Mijn therapeut heeft niemand minder dan Marie Kondo aanbevolen.

Dit is hoe Kondo’s magie werkt: ten eerste, ze komt aan bij een klant thuis en neemt de tijd om er iets heel leuks over te zeggen, en zit dan met de familie om het huis te bedanken voor alles wat het heeft gedaan. Vervolgens moedigt ze elk gezinslid aan om hun bezittingen per categorie te verzamelen, te beginnen met kleding, gevolgd door boeken, dan papieren documenten en vervolgens diverse ( komono in het Japans) objecten uit de keuken, garage, badkamer, enz. In elk van deze categorieën besteedt het gezinslid tijd aan elk afzonderlijk object en vraagt ​​het zichzelf af of het “vreugde” opwekt voordat het besluit om het te behouden.

De methode van Kondo is afgestemd op verzamelaars zoals ik: chronisch angstige mensen met ADHD. Voor mensen zoals wij is rommel vaak een probleem omdat we moeite hebben met het zogenaamde uitvoerend functioneren, de mentale processen die ons helpen informatie te organiseren en onze besluitvorming te reguleren. Dit maakt het opzetten van systemen, routines en grenzen een uitdaging. Mensen met ADHD hebben de neiging om de dingen te bewaren, omdat we denken dat ze een geheugen activeren of in de nabije toekomst “nuttig” zullen zijn – en omdat ze gemakkelijk afgeleid zijn, slaan we ze gewoon weg en vergeten ze.

Ik ben altijd zorgvuldig geweest in het onderhouden van een persoonlijke geschiedenis van mijn leven … Maar de vraag “Vonkvreugde” bracht me ertoe om die impuls opnieuw te overwegen. Uiteindelijk stelde ik een nog grotere vraag: maakt mijn eigen materiële verleden me gelukkig?

De methode van Kondo werkt omdat het sommige van deze gewoonten direct omzeilt. In plaats van te vragen, met betrekking tot huishoudelijke artikelen of memorabilia: “gebruik je dit of heb je dit nodig?” (Een zeer eenvoudige vraag voor de ADHD-geest om bevestigend te antwoorden), vraagt ​​Kondo iets dat de geest van ADHD niet kan overtreffen: hoe is dit object laat je voelen? Bovendien is de KonMari-methode veel minder overweldigend dan andere organisatiemethoden, omdat het wat lijkt op een monolithische muur van spullen verbreekt in verschillende categorieën, zodat het onthechtingsproces gemakkelijker te benaderen en gemakkelijker te voltooien is. En als het onderwerp al zijn spullen in een bepaalde categorie op één plek verzamelt, kan iemand zoals ik zien hoeveel spullen ze daadwerkelijk behandelen, als het eenmaal is bevrijd van de vele holletjes waar ze het in bewaren.

Misschien nog belangrijker is dat Kondo niet-oordelend is, en haar benadering is gecentreerd rond empathie en consciëntieusheid. Omdat ze vertrekt vanuit een niet-confronterende omgeving en zelfredzaamheid bij haar klanten aanmoedigt (ze is er niet om voor jou schoon te maken, maar om je te leren hoe je ze moet schoonmaken), laat ze de kijker introspectief worden. De show gaat niet over wat je moet doen, maar over wat je moet houden, en dit is cruciaal. Het vraagt ​​kijkers een belangrijke vraag: wat maakt je gelukkig?

Ik was geschokt om te zien hoeveel van de dingen die ik verzamelde, bleef om anderen te imponeren of omdat ik het gevoel had dat ik een complete materiële geschiedenis van mijn verleden moest doorzoeken. Als iemand die er vaak voor pleit dat mensen hun ruimtes eerst ontwerpen en bedenken dat ze voor zichzelf zijn en voor het tweede indruk maken op anderen , was ik verrast dat ik zoveel boeken had omdat ik mensen nodig had die bij mij thuis kwamen om te weten dat ik veel wist over dode componisten en dat ik muzikaal geletterd was op basis van het aantal scores dat ik had. Ik bleef ze vasthouden ondanks het feit dat ik niet langer professioneel betrokken ben bij klassieke muziek (en dat het houden van deze bezittingen me doet denken aan de carrièreswitch die ik niet noodzakelijkerwijs wilde maken). Hoewel sommigen hebben geklaagd dat de methode van Kondo draait om zuiveren in plaats van bewaren, kreeg ik dat gevoel helemaal niet. Ik heb bijvoorbeeld bijna al mijn boeken over architectuur en ontwerp bewaard, omdat deze me echt gelukkig maken; het hebben van een echte architectuurbibliotheek geeft me een gevoel van competentie en zelfvoorziening.

Ik ben altijd nauwgezet geweest in het onderhouden van een persoonlijke geschiedenis van mijn leven. Ik moest die jurk behouden die ik droeg toen ik met een vent naar Chicago vloog in mijn eerste jaar van mijn studie; Ik moest elk muziektheoretisch document behouden dat ik ooit heb geschreven. Maar de vraag “Vonkvreugde” bracht me ertoe om die impuls opnieuw te overwegen. Uiteindelijk stelde ik een nog grotere vraag: maakt mijn eigen materiële verleden me gelukkig? Ik heb eerder geschreven over hoe mensen de neiging hebben om hun huizen te overklasseren voor een ambitieuze toekomst , maar door Kondo’s methode toe te passen, vroeg ik me af hoe onze ruimtes ons verleden accommoderen, of zouden moeten accommoderen. In het bijzonder begon ik na te denken over hoe ADHD een luxe (met veel opslagruimte) in een gevaar verandert. Ik ontdekte dat hoe meer ruimte ik had om dingen in te stoppen, hoe meer dingen ik verzamelde en wanneer de tijd kwam om naar een kleinere ruimte te verhuizen, werd ik gedwongen om de relatie die ik heb gehad met dingen voor mijn hele volwassen leven te heroverwegen. KonMari heeft me meer bewust gemaakt van de goederen die ik in de eerste plaats bij mij thuis breng. Ik merk dat ik in de winkel dingen vasthoud die ik impulsief wil kopen en vraag me af: hoe voel ik me dan echt? Kan ik me precies voorstellen waar dit bij mij thuis hoort?

De manier waarop Kondo over objecten denkt, over het zich inleven in onze dingen alsof ze gevoelens hebben, is vergelijkbaar met de rol van de ontwerpcriticus, die gelooft in de emotionele en fysieke kracht van de objecten en ruimtes in ons leven. In plaats van het materialistische object-lust dat gewoonlijk op Amerikaanse tv wordt getoond, maakt Kondo het kijken naar objecten een kritieke activiteit, waarbij de persoon die het onderzoek doet ongewild voor elk object zijn eigen materiële geschiedenis creëert voor dat object: waar het vandaan komt, wat het is gaf je het gevoel dat je het voor het eerst zag, je herinneringen waren ermee verbonden en ten slotte, hoe je je nu voelt. Dit geeft de waardigheid van gewone objecten die ze zelden zien en dat, voor mij, vreugde opwekt.

Kate Wagner is de maker van de virale blog McMansion Hell, die de lelijkste huizen ter wereld braadt. Buiten McMansion Hell levert Kate een gastbijdrage voor Curbed, 99 Percent Invisible en Atlas Obscura. Naast het schrijven over architectuur, heeft Kate veel gewerkt als geluidstechnicus.


CBD Olie kan helpen bij ADHD. Lees hoe op MHBioShop.com


Huile de CBD peut aider avec TDAH. Visite HuileCBD.be


Lees meer